Publiciteit

De Mienskipper geplaatst in Terherne okt22

Kunstwerk True Colors weer terug op Veerplein.docx

True Colors terug op Veerplein
True Colors weer terug op het Veerplein in Bussum

ART IDEAL issue 2 magazine

page 22!

Gooi & Eem Lander 5 april 22 Nieuwe versie van True Colors bijna af

Kunstenaar druk bezig met nieuw beeld voor Bussums plein: “Ik hoop op cameratoezicht”

25 februari 2022, 07.02 uur · Door Ingmar Meijer

 

Marieke de Jong laat zich niet kisten. Nadat haar beeld True Colors tijdens oud en nieuw werd opgeblazen door illegaal knalvuurwerk is zij opnieuw haar atelier in gedoken om een nieuwe versie te maken. Vanaf half april moet de lege sokkel op het Veerplein verleden tijd zijn. Dan moet haar beeld weer in volle glorie schitteren en als het aan de beeldend kunstenaar ligt, gebeurt dat onder cameratoezicht. 

Op de tafel in haar atelier in Bussum ligt een op het oog gemummificeerde hockeystick. Dat is het niet. Het is één van de vijf waterstralen die hoort bij haar beeld True Colors. Als een soort breekbaar cadeau ontdoet de Ankeveense zich van de dikke laag purschuim, waar het werk veilig tussen ligt. Voorzichtig haalt ze de 1.10 meter lange waterstraal van epoxy eruit. Na een korte inspectie is de beeldend kunstenaar zeker niet ontevreden over wat ze ziet.

Mooi glad

“Hij is mooi glad en al een beetje transparant”, zegt ze terwijl ze de grote waterstraal vasthoudt. “Dan moet ik hem nog goed opschuren en dan wordt ie steeds helderder”, voegt De Jong er nog aan toe. Al met al is het een behoorlijk tijdrovende klus om een bijna identiek kunstwerk te maken.

Momenteel is zij bezig met een tweede versie te produceren voor haar kunstwerk True Colors, een beeld dat staat voor kracht en transparantie. Een nieuw beeld is nodig, omdat het origineel tijdens de jaarwisseling is opgeblazen. Alleen het papiertje van de Cobra, zoals zware knalvuurwerk heet, lag tussen de brokstukken van epoxy op het Veerplein.

Bekijk het interview: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/300150/kunstenaar-druk-bezig-met-nieuw-beeld-voor-bussums-plein-ik-hoop-op-cameratoezicht

 

BK Informatie dec 2021

 

Artikel in Gooi & Eemlander over GO! van Marieke de Jong, bij Kompas Loosdrecht, tijdens Licht en kunstfestival Loosdrecht
Gooi & Eemlander 23 dec ’21

 

 

Gooi en Eemlander 23 juni 2021

 

 

Publicatie in 50VitaalPlus mei 2021

 

Free Lady, vrije vrouw die sponaat beweegt vrij en gemakkelijk mooi model vrouwelijk naakt

Kunstroute ‘Vrij zijn’

mei 2021, in Laren

https://www.bijzonderlaren.nl/nieuws/item.php?id=21

 

 

Marieke de Jong is genomineerde voor de wisselsokkel op het Veerplein in Bussum, gemeente Gooisemeren
werd door vriendinnen uit Bussum op de gemeentelijke wedstrijd geattendeerd. “Gek genoeg was ik die middag met een ander werk bij smid Joost Zwagerman in Nederhorst den Berg toen het ter sprake kwam. Hij vertelde toen dat zijn beeld nu op de sokkel staat. Dat was bijzonder.”
Ze stapte voor haar ingediende ontwerp uit haar ‘comfortzone’. “Het iets heel anders geworden dan ik normaal maak. Ik heb een klein ontwerp gemaakt, maar als ik win moet het in het groot en daarover ben ik nog wel een beetje aan het puzzelen”, zegt ze eerlijk. “Maar dan roep ik maar: ik ben net Pipi Langkous, ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan. Dus we gaan het gewoon doen.”
Haar werk heet True colors. “De titel slaat op de weerkaatsing van iedereen. Het is een transparant beeld van epoxy en daar kan iedereen doorheen of inkijken en wat je ziet hangt heel erg af van de lichtinval. Je ziet jezelf, reflecties van je jezelf, de omgeving en de winkels. De opdracht was ook: verandering en kleur en daar ben ik mee aan de slag gegaan.”

Aanvankelijk ging ze aan de slag met een golf (”die zorgt voor kracht en verandering”) met alle kleuren van de regenboog, maar ineens kwam ze op een nieuw idee van het transparante werk dat resulteerde in ‘omvallende krachtige waterstralen’ ofwel een ‘verstilde fontein’. “Door de transparantie worden juist de werkelijke kleuren zichtbaar.” Ze weet dat het tegenstrijdig klinkt, maar zo kwam ze er wel op. “En ik wilde ook iets vriendelijks neerzetten, waar mensen blij van worden.” Het beeld wordt ongeveer één meter hoog; de stralen variëren in hoogte van zo’n 60 tot 110 centimeter, vanaf de sokkel, waarmee de lichtdoorlatende druppels op ieders ooghoogte komen. Als ze wint vindt ze het een enorme eer. “En een hele goede reclame voor mezelf. Hopelijk genereert het klandizie, zeker in deze lastige coronatijd. Dat was ook wel een motivatie om mee te doen.” De Jong gaat het werk sowieso maken. “Als ik er niet mee win dan is het over een tijdje te zien tijdens een expositie op Sypesteyn in Loosdrecht.”

BussumsNieuws – Jacqueline Roest

 

Kunstwerk voor wisselsokkel Gooisemeren

 

Stichting Kunstkring Gaasterland organiseert van 23 mei t/m 22 augustus de expositie Kunst aan het Water in Balk. In en langs het water van de Luts, de Elfstedenroute, wordt op ongeveeer 15 locaties geëxposeerd. Dit keer is het thema: Lust! aan de Luts. 

Deelnemende kunstenaars zijn: Jan Osinga, Smoel Kunstwerkplaats, Mirjam Wierenga, Henk Bank, Carla Rump, Marieke de Jong, Jaap Velserboer i.s.m. Bert Neelen, Miriam Kocken, Nicole van Buuren, Nelleke Allersma, Faye Postma, Ankie Koopmans de Vos en Alco Carolus. 

 

Marieke de Jong ontving de Award of excellence van Trevisan International Art bij de opening van The illusion of reality in Galleria de Marchi in Bologna
Award of Excellence van Trevisan International Art
– The illusion of reality- Galleria de Marchi Bologna
30 november- 12 december 2019

 

Landschaap voor ART Laren – Kiwanis

 

Art Laren Magazine, oplage 11.000

 

Artikel in de Gooi en Eemlander op 12 juni 2019

    14-16 juni 2019 Art Laren – 10 kunstenaars beschilderen schapen, de kudde wordt geveild door Kiwanis en de opbrengst gaat naar Energy4all